Τι είναι ο Περιοδοντολόγος;

Είναι ο ειδικός οδοντίατρος που μετά την Οδοντιατρική Σχολή έχει ολοκληρώσει 3ετή εξειδίκευση στην Περιοδοντολογία-Εμφυτευματολογία  σε ένα πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του Εξωτερικού.

Περιοδοντίτιδα

 

Είναι μια νόσος που προσβάλλει τα ούλα και το οστό που στηρίζει τα δόντια. Εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Το αίτιο είναι η κακή στοματική υγιεινή, ενώ επιβαρύνεται από το κάπνισμα, την κληρονομικότητα, το stress, τις εγκυμοσύνες, το σφίξιμο των δοντιών, το σάκχαρο και την οστεοπόρωση. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες.

Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, καρδιακά προβλήματα, αναπνευστικές λοιμώξεις και τη γέννηση πρόωρων και ελλειποβαρών νεογνών.

 

Στις εικόνες που ακολουθούν βλέπουμε πως καταστρέφεται σιγά-σιγά το οστό που στηρίζει το δόντι καθώς προχωρεί η περιοδοντίτιδα. Το δόντι αρχίζει να κουνάει και μετά πέφτει.

 

Οι περιοδοντολόγοι συνιστούν τα ακόλουθα 3 βασικά σημεία:

 

1. Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 μήνες ή όταν οι τρίχες της είναι φθαρμένες.

2. Κάνετε οδοντικό νήμα καθημερινά για να διασπάτε τις μικροβιακές αποικίες που είναι  το  αίτιο της ουλίτιδας και   περιοδοντίτιδας.

3. Επισκέπτεστε το οδοντίατρό σας κάθε 6 μηνο για καθαρισμό και εξέταση της υγείας των ούλων.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

 

· Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και οδηγίες για σωστό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

 

· Όταν η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια και την πέτρα που βρίσκονται στους περιοδοντικούς θυλάκους μέσα στα ούλα. Γίνεται  απόξεση της ρίζας του δοντιού με ειδικά εργαλεία και με χρήση υπερήχων (αυτό λέγεται ριζική απόξεση και γίνεται από τον Οδοντίατρο ή τον Περιοδοντολόγο). Απαραίτητη είναι και η χρήση τοπικού αναισθητικού, ώστε ο/η ασθενής να μην αισθάνεται πόνο.

 

· Στις σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η θεραπεία είναι χειρουργική. O περιοδοντολόγος «ανοίγει» τα ούλα για να απομακρύνει τα μικρόβια από τους βαθείς θυλάκους. Κάθε επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία. Τοποθετούνται ράμματα που πρέπει να αφαιρεθούν σε μία εβδομάδα. Για να θεραπευτεί όλο το στόμα χρειάζονται συνήθως 6 τέτοιες επεμβάσεις, μια κάθε εβδομάδα.

 

· Ιστική ανάπλαση. Σε ειδικές περιπτώσεις ο περιοδοντολόγος μπορεί να «χτίσει» ξανά το οστό που έχει καταστραφεί γύρω από τα δόντια, αναστρέφοντας έτσι τις επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας. Χρησιμοποιούνται ειδικές μεμβράνες κολλαγόνου και μοσχεύματα οστού που τοποθετούνται γύρω από τα δόντια.

 

· Τακτικός επανέλεγχος είναι απαραίτητος εφ’όρου ζωής. Aν σταματήσει το σωστό βούρτσισμα και ο τακτικός έλεγχος από τον ειδικό, η περιοδοντίτιδα θα υποτροπιάσει και  οι θύλακοι θα ξανασχηματιστούν                          .

ΙΑΤΡΕΙΟ  Α. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

Καρδιωτίσσης 43, Ηράκλειο Κρήτης, 712 01

Τηλ. Ιατρείου: 2810 280189

Κιν: 6974 371625

E-mail: sfakis@ath.forthnet.gr

Web site: www.sfakianakis-andreas.gr


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δε,Τρ,Πε,Πα: 9.30 - 17.00

                Τε: 9.30 - 15.00

progress of periodontitis

Web design & Development by  Dr. Andreas Sfakianakis

ΑΝΔΡΕΑΣ  Δ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Οδοντίατρος - Περιοδοντολόγος

Ειδικευμένος στα Οδοντικά Εμφυτεύματα

University of Connecticut, Η.Π.Α.

Master of Dental Science